wyszukiwanie zaawansowane
» » Czy Twoja kawa zawsze smakuje tak samo?

Kontakt

  • NIP: 873-000-42-56
  • E-mail:sklep@doskonalakawa.pl
  • Telefon694 269 507
  • Godziny działania sklepucodziennie 9.00 - 16.00, w soboty 10.00 - 14.00

Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 

Producenci

Kawa 1000espressosKawa Balletti CaffeKawa IllyKawa Inpunto CaffeKawa Miscelad'oroKawa Morettino CafeKawa OzcaffeKawa Primo AromaKawa San Giusto Caffè

Czy Twoja kawa zawsze smakuje tak samo?

Data dodania: 21-06-2017 altOdrzućcie na chwilę Waszą miłość do kawy i zastanówcie się czy Wasza dzisiejsza kawa smakowała tak samo dobrze jak wczorajsza? Czy była tak samo dobra jak w ostatnią sobotę? Czy była na 100% tak samo doskonała jak ta 2 tygodnie temu?
 

Zdecydowana większość z nas kawoszy rozpoczyna dzień w bardzo podobny sposób. Pośród wielu porannych czynności wykonywanych zazwyczaj w pełnym biegu nie może zabraknąć wypicia pierwszej filiżanki kawy „na rozruch”. Włączamy ekspres, błyskawicznie wciskamy odpowiednie przyciski i z pewną dozą niecierpliwości czekamy na filiżankę małej czarnej. Wypijamy ją najczęściej „na jednej nodze” i pędzimy do pracy z myślą: co ja bym zrobił/zrobiła gdyby w domu nie było ekspresu...?
No cóż... Jeśli dokładnie tak wygląda Wasze przygotowywanie kawy to dzień, w którym „zabraknie” Waszego ekspresu zbliża się niepostrzeżenie i to pewnie dużymi krokami.
altAutomatyczny ekspres do kawy to jedno z najbardziej zaawansowanych technicznie urządzeń AGD. Dość precyzyjne i wbrew pozorom delikatne, a jednocześnie narażone na pracę w „ciężkich warunkach”, które dla prawidłowej i długotrwałej funkcjonalności wymaga prawidłowej obsługi, starannej konserwacji i dosyć częstego czyszczenia. Niestety zaś większość użytkowników traktuje ekspres jako nieco bardziej skomplikowany czajnik: włączyć, zrobić kawę, wyłączyć. Na dłuższą metę to tak nie zadziała...
Po pierwsze: zróbcie to co najprostsze! Przeczytajcie dokładnie instrukcję obsługi Waszego ekspresu – nie tylko punkty o przygotowywaniu kawy, ale może przede wszystkim te traktujące o obsłudze, konserwacji, możliwych niemiłych niespodziankach itp. Wiedza ta z całą pewnością pozwoli Wam przygotować się na różne okoliczności (warto z wyprzedzeniem zakupić odkamieniacz, środek czyszczący czy ewentualnie filtr do wody) i dłużej użytkować Wasze urządzenie.
Po drugie: jeśli Wasz ekspres już do Was „zagadał” z nieśmiałą prośbą o odkamienianie, czyszczenie itp. to nie zwlekajcie z tą czynnością tylko od razu uruchomcie odpowiedni program. Zwłoka w tym zakresie może spowodować poważne uszkodzenie, które z całą pewnością nie będzie podlegało naprawie gwarancyjnej.
Po trzecie: nawet zwykłe opróżnianie pojemnika z fusami jest okazją (tak – okazją!) do małych porządków. Warto po wysypaniu fusów altopłukać pojemnik, a czasami przemyć, umyć także pojemnik na skropliny (osad kawy bywa tłusty i sam z siebie się nie usunie – trzeba mu pomóc), a raz na jakiś czas dokładnie wypłukać bieżącą wodą głowicę zaparzającą (różni producenci w różny sposób zalecają czyszczenie głowicy parzącej – stosujcie się do zaleceń producenta). Utrzymanie tych elementów w czystości pozwoli Wam zapobiec powstawaniu pleśni na powierzchni resztek zużytej kawy. Zupełnie inną sprawą jest dbałość o czystość elementów spieniających mleko. Wężyki, rurki, dysze i dzbanki do mleka czyścimy ZAWSZE na koniec każdego dnia (unikajcie o ile to możliwe przechowywania mleka w pojemniku w lodówce – mleko pewnie się utrzyma, ale jego resztki w dyszach już raczej skisną). Nawet najlepsza włoska kawa ziarnista nie da smacznej kawy, jeśli w trakcie przygotowywania dostaną się do niej resztki „wczorajszego” skiśniętego mleka...
Po czwarte: jak sami doskonale wiecie ekspres nie jest tanim urządzeniem i choćby z tego powodu warto zadbać o niego w sposób nieco bardziej szczególny. Zabierzcie Wasze ulubione urządzenie do serwisu (powiedzmy raz na  2 lata) nawet jeśli „nic mu nie dolega”. Większość serwisów oferuje kompleksową usługę przeglądu, konserwacji i czyszczenia (głównie tych miejsc do których Wy żadnym sposobem się nie dostaniecie). Na 100% nadmierna dbałość o kondycję ekspresu nie zaszkodzi, a jedynie pozwoli mu dłużej przygotowywać Wam Waszą ulubioną kawę.alt
I wreszcie po piąte: skoro wydaliście już tysiące złotych na zakup ekspresu automatycznego to nie oszczędzajcie nadmiernie na kawie i używajcie kawy ziarniste. Większość dostępnych na rynku urządzeń pozwala co prawda na stosowanie również kawy mielonej, ale wykorzystujcie tę funkcjonalność jedynie jako ostateczność (np. gdy skończy się Wam kawa ziarnista, a nowa zamówiona jeszcze nie dotarła). Dozowanie kawy mielonej wydaje się być proste, ale bardzo często kończy się wsypaniem nadmiernej ilości kawy, która bądź zatyka przewody, bądź rozsypuje się po całym urządzeniu (niestety dociera również do tych miejsc, do których Wam podczas sprzątania nie uda się dostać i koniec końców możecie „wylądować” na nieplanowanej wizycie w serwisie...).
No a co z tym smakiem kawy? No właśnie. Jeśli będziecie należycie obsługiwać Wasz ekspres, dbać o niego, pilnować wszystkich czynności serwisowych i utrzymywać go w czystości, to kawa którą Wam będzie przyrządzał długo będzie smakować TAK SAMO doskonale. Nie rok i nie dwa, a kilka a może nawet kilkanaście lat!

PS. Nasz domowy ekspres, na którym również testujemy wszystkie wprowadzane do sprzedaży kawy ma już blisko 10 lat i nadal „czuje się świetnie” dając nam powody do zadowolenia nawet kilka razy dziennie.


 

Przejdź do strony głównej